Для виробництва нежирної свинини високої якості з найменшими витратами кормів на одиницю продукції в спеціалізованих господарствах і промислових комплексах проводиться інтенсивна відгодівля молодняку свиней у заключний період вирощування. До основних факторів, що визначають успіх відгодівлі, відносяться наступні: вміст енергії та біологічна повноцінність раціону, порода і тип свиней, вік постановки і зняття з відгодівлі, техніка годівлі та умови утримання тварин.
Збільшення продуктивності сільськогосподарських тварин можливе тільки при забезпеченні їх повноцінною і збалансованою годівлею. Основними нормованими мінеральними елементами раціону всіх без виключення сільськогосподарських тварин є кальцій, фосфор, натрій, калій і хлор. Такий важливий елемент живлення свиней, як магній, в раціонах їх годівлі у нас в країні не нормується. Проте необхідно відмітити, що за кордоном його нормують таким же чином, як кальцій, фосфор та хлорид натрію.
Магній бере участь у багатьох процесах життєдіяльності тварин. В організмі сільськогосподарських тварин магній виконує найрізноманітніші функції:
При нестачі магнію і, особливо при повному виснаженні його запасів, спостерігається зміна структури тканин і порушення обміну вуглеводів, кальцію, фосфору. Детальне вивчення потреби в магнії на молодняку свиней показало наступні симптоми його недостатності в порядку їх прояву:
Для виконання поставленої мети був проведений науково-господарський дослід з вивчення ефективності використання оксиду магнию як мінеральної добавки у раціонах годівлі молодняку свиней на дорощуванні і відгодівлі для ефективного їх забезпечення магнієм. В якості добавки був використаний мінеральний продукт на основі окису магнію під торговою назвою VITALMAG.
ВІТАЛМАГ володіє унікальними фізико-хімічними властивостями завдяки
Хімічний склад VITALMAG, який використовувався в досліді:
MgO | 86,36% |
SiO2 | 9,41% |
CfJ | 2,61% |
Ioi | 1,16% |
Fe2O3 | 0,19% |
Al2O3 | 0,17% |
SO3 | 0,10% |
Для проведення досліду з вивчення ефективності застосування додаткового введення магнію у раціони молодняку свиней на відгодівлі було сформовано три групи підсвинків по 15 голів у кожній. Формування піддослідних тварин в групи проходило за принципом збалансованих груп, тобто враховувався вік, стать, порода, жива маса підсвинків і їх загальний розвиток. Перша група виступала в якості контролю, а двом дослідним до основного раціону додатково вводили ВІТАЛМАГ у кількості 50% та 100% від норми забезпечення магнієм (норма 2 грама на 1 кг ж. м.).
Утримання молодняку свиней під час досліду було групове, годівлю проводили двічі на добу сухими комбікормами. Живу масу визначали шляхом щомісячного індивідуального зважування. Контроль повноцінності годівлі дослідних тварин здійснювали за споживанням корму. Науковогосподарський дослід тривав 65 днів, в тому числі: 5 днів підготовчого та 60 днів облікового періодів. Рівень годівлі в підготовчий період був однаковий, як в контрольній, так і в дослідних групах. Комбікорм використовували виготовлений у власному комбікормовому цеху.
Схема досліду:
Група | Кількість голів | Особливості відгодовування |
---|---|---|
I – контрольна | 15 | Основний раціон годівлі (ОР) |
II – дослідна | 15 | ОР + 50% ВІТАЛМАГ від норми |
III – дослідна | 15 | ОР + 100% ВІТАЛМАГ від норми |
Рівень годівлі контрольної групи в підготовчий і обліковий періоди залишався тим же, а в дослідній групі в обліковий період згодовували комбікорм з додаванням мінеральної добавки VITALMAG. Раціони годівлі молодняку свиней складались з кормів, типових для умов степу України. До складу комбікорму піддослідних груп свиней входили:
Перед тим, як провести дослід, на кафедрі технології годівлі і розведення тварин ДДАЕУ був проведений хімічний аналіз кормів господарства, які використовували при годівлі свиней в останній період відгодівлі.
Хімічний склад кормів (%):
Корми | Загальна волога | Протеїн | Клітковина | Жир | Зола | БЕР |
---|---|---|---|---|---|---|
Зерно пшениці | 14,21 | 13,34 | 2,83 | 1,55 | 1,92 | 66,15 |
Зерно ячменю | 13,42 | 10,62 | 5,12 | 2,31 | 3,23 | 65,3 |
Зерно кукурудзи | 15,4 | 9,1 | 2,45 | 4,06 | 1,57 | 67,42 |
Висівки пшеничні | 13,3 | 16,1 | 7,06 | 4,25 | 5,27 | 65,33 |
Шрот соняшниковий | 10,8 | 42,3 | 13,9 | 7,05 | 7,41 | 32,44 |
Рибне борошно | 9,4 | 45,2 | 5,6 | 7,37 | 5,84 | 26,59 |
Аналізуючи хімічний склад кормів таких як: зерно пшениці, ячменю, кукурудзи, висівок пшеничних, шроту соняшникового, розбіжності по хімічному складу кормів у порівнянні з літературними даними були незначні.
Хімічний склад розробленого комбікорму:
Годівля свиней на відгодівлі була вволю, із самогодівниць. Кормосуміш у годівниці подавалася в сухому вигляді. Напування свиней було без обмежень з соскових поїлок. Динаміка зміни живої маси у період росту і розвитку тварин є одним з важливих зоотехнічних показників, на результати якого багато в чому впливає повноцінне і збалансоване годування. Біологічно активні речовини і кормові добавки, внесені в раціон тварин, багато в чому визначають його ріст і розвиток - стимулюючи або пригнічуючи його. Досліджувані нами дозування мінеральної кормової добавки VITALMAG в раціонах молодняку свиней на відгодівлі сприяли певній інтенсифікації приросту дослідних груп.
Динаміка живої маси свиней за період досліду (кг):
Вік (місяців) | Групи | ||
---|---|---|---|
I | II | III | |
3 | 31,64 ± 0,33 | 31,50 ± 0,30 | 31,70 ± 0,33 |
4 | 48,98 ± 0,29 | 49,33 ± 0,36 | 48,91 ± 0,45 |
5 | 68,33 ± 0,35 | 69,13 ± 0,48 | 67,05 ± 0,58 |
6 | 86,77 ± 0,59 | 88,66 ± 0,73 | 85,03 ± 0,76 |
7 | 103,5 ± 0,84 | 106,96 ± 0,99 | 101,53 ± 1,01 |
8 | 119,88 ± 1,15 | 124,03 ± 1,29 | 115,85 ± 1,20 |
Абсол. приріст | 88,24 ± 1,17 | 92,53 ± 1,30 | 84,15 ± 1,08 |
Відн. приріст, % | 116,4 ± 8,08 | 118,08 ± 8,25 | 114,1 ± 7,90 |
Відповідно до отриманих даних дослідженнь, найвищий показник відносного приросту живої маси спостерігався у свиней II групи, які додатково до норми отримували 50% VITALMAG і склав 118,08%. Отримані відмінності в абсолютному прирості живої маси свиней за період науково-господарського досліду пояснюються середньодобовим приростом живої маси, динаміка якого представлена в таблиці нище. В цілому за дослід середньодобовий приріст живої маси свиней I контрольної групи склав 577 г. Рекомендована доза магнію в раціонах свиней II дослідної групи сприяла його збільшенню на 28 г, або на 4,9% (р<0,05), в той час як рекомендована норма ВІТАЛМАГ в раціонах тварин III дослідної група сприяла зниженню середньодобового приросту живої маси на 27 г, або на 4,7% (р<0,05).
Динаміка середньодобового приросту свиней за період досліду (г):
Вік (місяців) | Групи | ||
---|---|---|---|
I | II | III | |
3 | - | - | - |
4 | 559 ± 5 | 575 ± 6 | 557 ± 7 |
5 | 645 ± 5 | 660 ± 9 | 605 ± 6 |
6 | 595 ± 11 | 630 ± 10 | 581 ± 8 |
7 | 560 ± 10 | 610 ± 10 | 550 ± 10 |
8 | 526 ± 11 | 551 ± 11 | 462 ± 10 |
В цілому за дослід | 577 ± 8 | 605 ± 9 | 550 ± 7 |
В % до І групи | 100 | 104,9 | 95,3 |
Отже, оптимальне дозування VITALMAG в раціонах свиней в період вирощування і відгодівлі сприятливо впливає на зростання тварин, що знайшло своє відображення у збільшенні їх середньодобового приросту живої маси на 4,9%, в той час як підвищення кількості магнію в раціоні і супутніх йому хімічних елементів в ВІТАЛМАГ негативно відбивається на кількісних і якісних показниках динаміки живої маси свиней. Однак для того, щоб пояснити матеріальні зміни, що відбуваються в організмі свиней під впливом VITALMAG, необхідно знати, на скільки в організмі тварини перетравлюються поживні речовини корму, для чого було проведено ряд фізіологічних досліджень. В наших дослідженнях кормова добавка ВІТАЛМАГ в раціонах свиней на вирощуванні і відгодівлі певним чином вплинула і на перетравність поживних речовин раціону. Фактичне споживання поживних речовин раціону тваринами при проведенні балансового досліду представлено в таблиці нище. Як видно з отриманих результатів у II дослідної групи молодняку, де дозування магнію в раціонах було на 50% понад норму, підвищується перетравність протеїну, жиру, кальцію і фосфору. А більш висока доза введення магнію - негативно впливає на перетравність протеїну, що і підтверджує зниження інтенсивності приросту живої маси у підсвинків III дослідної групи.
Коефіцієнти перетравності поживних речовин раціону (%):
Показник | Групи | ||
---|---|---|---|
I | II | III | |
Суха речовина | 76,6 ± 1,14 | 77,5 ± 0,51 | 76,7 ± 0,15 |
Органічна речовина | 78,3 ± 0,79 | 80,0 ± 0,44 | 78,7 ± 0,10 |
Протеїн | 72,0 ± 1,00 | 75,0 ± 0,85 | 73,2 ± 0,43 |
Жир | 40,9 ± 0,18 | 45,3 ± 2,33 | 44,7 ± 0,92 |
Клітковина | 36,7 ± 1,48 | 37,9 ± 1,92 | 34,0 ± 2,25 |
БЕР | 85,8 ± 0,98 | 87,1 ± 0,63 | 85,5 ± 0,39 |
Забій тварин є заключним етапом технологічного процесу відгодівлі свиней. Проведення контрольного забою тварин, що відображає середні продуктивні показники по групі, дозволяє встановити особливості розвитку основних тканин організму, внутрішніх органів, їх хімічний склад і дає можливість розрахувати трансформацію поживних речовин корму в продукцію. Мінеральна кормова добавка ВІТАЛМАГ в раціонах годівлі молодняку свиней на відгодівлі в оптимальній кількості позитивно впливає на ріст і розвиток тварин. Результати проведеного контрольного забою по досягненню тваринами забійної живої маси представлені нище.
Показники забою піддослідних свиней, кг (n=3):
Показник | Групи | ||
---|---|---|---|
I | II | III | |
Передзабійна жива маса,кг | 121,0 ± 2,02 | 125,0 ± 3,51 | 116,7 ± 2,19 |
Маса парної туші, кг | 80,2 ± 2,78 | 85,5 ± 4,24 | 77,5 ± 1,41 |
Маса внутрішнього жиру, кг | 2,0 ± 0,12 | 2,1 ± 0,23 | 1,9 ± 0,15 |
Забійна маса, кг | 82,2 ± 2,87 | 87,6 ± 4,38 | 79,4 ± 1,56 |
Забійний вихід, % | 67,9 ± 1,29 | 70,1 ± 1,79 | 68,0 ± 0,09 |
Як видно з наведених даних представлених у таблиці II група дослідного молодняку свиней мала найкращі результати. Так, передзабійна жива маса у них на момент зняття з відгодівлі становила 125,0 кг, тоді як у I контрольної групи - 121,0 кг, а III дослідної, за підвищеної норми дозування магнію, лише 116,7 кг. Як, наслідок і забійна маса парної туші у II дослідної групи була на 5,3 кг більше від I контрольної групи, що склало 2,2 %. Маса внутрішнього жиру у всіх групах була практично однакова.
Проведена обвалка напівтуш свиней контрольної і дослідних груп дозволила встановити абсолютну і відносну кількість основних тканин організму. Результати обвалки напівтуш свиней представлені нище. Попереднє зважування перед обвалюванням охолоджених туш свідчить, що в I групі воно склало 79,6 кг, у II дослідній - 85,0 кг, в III - 76,9 кг. Проведена обвалка м'якоті від кісток, показала, що якщо в I контрольній групі м'язова тканина складала 55,8 кг, то в II групі її кількість була більше на 3,9 кг, або на 7,0%, і склала 59,7 кг.
Морфологичний склад туші свиней, кг (n=3):
Показник | Групи | ||
---|---|---|---|
I | II | III | |
Маса охолодженої туші | 79,6 ± 2,79 | 85,0 ± 4,16 | 76,9 ± 1,38 |
м'язової тканини | 55,8 ± 1,96 | 59,7 ± 2,97 | 52,7 ± 1,04 |
в % до I групи | 100 | 107 | 34,4 |
сала | 14,4 ± 0,49 | 15,7 ± 1,02 | 14,9 ± 1,36 |
в % до I групи | 100 | 109 | 103,5 |
кісток | 9,4 ± 0,34 | 9,6 ± 0,75 | 9,3 ± 0,28 |
в % до I групи | 100 | 102,1 | 98,9 |
Кількість сала в тушах тварин I контрольній групі становила 14,4 кг, тоді як в дослідних групах, порівняно з контрольною, була більшою на 1,3 кг, або на 9,0% - у II групі, та на 0,5 кг, або на 3,5% - у III групі. Істотних відмінностей між групами за кількістю кісткової тканини в тушах не було.
Таким чином в результаті проведених досліджень вдалося встановити, що добавка в раціон свиней мінеральної кормової добавки ВІТАЛМАГ у кількості 0,07 г на 1 кг живої маси, у молодняку II групи дозволила збільшити середньодобовий приріст живої маси на 4,9%, зменшити витрати кормів на 4,5 % кормових одиниць і 4,8 % перетравлюваного протеїну. Забійний вихід туш збільшився на 2,2 %, за рахунок м'язової тканини - на 7,1 %, жирової - на 9,0 %.
Матеріал взято з відкритих джерел Міністерства освіти і науки України (Дніпровський державний аграрно-економічний університет), Інститут біотехнології та здоров'я тварин, біотехнологічний факультет, спеціальність 204 "Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва", дипломна робота Диннікова М. В.
Джерело матеріалу
Гумові вироби мають попит практично у всіх галузях промисловості та повсякденному побутовому житті. Без гуми неможливо уявити собі сучасний світ. Цей винахід людини набув такого поширення завдяки своїм унікальним властивостям: еластичності у ...